Vil ha sunt pengevett på læreplanen

Nå skal det utarbeides nye læreplaner.  -Stort behov for at privatøkonomi blir en større del av pensum, sier personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen. 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha nye læreplaner på plass innen 2019. I fjor ble det blant annet besluttet at personlig økonomi skulle inngå i et av de tverrfaglige temaene.

– DNB har lenge jobbet med å løfte privatøkonomi som et tema i læreplanen. Som Norges største bank ser vi et økende behov for å lære dagens unge fornuftig pengebruk. Stadig flere unge havner i luksusfellen, og klarer ikke å betale regningene sine, sier Bentestuen.

Må forebygge

I dag er det foreldrenes ansvar å lære barna sine sunt pengevett, men dessverre ser vi at mange unge ikke får med seg denne kunnskapen hjemmefra, forteller Bentestuen.

-Dagens unge har en samlet inkassogjeld på svimlende 1,1 milliarder kroner. Samfunnet vårt beveger seg lynraskt fremover, og dette byr på nye utfordringer. Kontanter er på full fart ut av økonomien, elektroniske penger er mer abstrakte, og det stiller krav til nye læringsmetoder, sier han.

Derfor har DNB laget undervisningsopplegget «Lærepenger», sammen med Røde Kors. Lærepenger er et verktøy om personlig økonomi skolen kan bruke i undervisningen. Allerede har hver tredje barneskole tatt i bruk Lærepenger.

-Vi er nødt til å forebygge, og et viktig tiltak er å gi barna våre muligheten til å lære om privatøkonomi på skolen. Lærere over hele landet ser utfordringen dagens unge står ovenfor, det fortjener de honnør for , sier Bentestuen.

Barna som har vært gjennom lærepenger synes det er både morsomt og lærerikt. Her fra når personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen besøkte femteklassingene på Årvoll skole i Oslo. 

Mer lærepenger

DNB har lenge jobbet for å løfte privatøkonomi som et tema i læreplanen. Dette arbeidet ble kronet med hell i fjor da personlig økonomi ble foreslått å skulle inngå i det tverrfaglige temaet «Livsmestring», som skal inn i lærerplanen for flere fag.

-Skolen har skjønt det, og det har også politikerne. Neste steg blir å utarbeide nye læreplaner der det forhåpentligvis settes av mer plass til privatøkonomi, sier Bentestuen.

I de neste to årene skal en faggruppe i regi av Utlendingsdirektoratet lede arbeidet med å sette sammen den nye læreplanen. I mellomtiden kommer Lærepenger til å fortsette  arbeidet med å øke norske skoleelevers forståelse  av personlig økonomi.

Slik skal den nye læreplaner utarbeides, kort fortalt:

  • Faggruppen beskriver hva som skal være de sentrale prinsippene for utformingen av de nye læreplanene.
  • Det oppnevnes læreplangrupper bestående av lærere og eksperter i pedagogikk for de enkelte fagene.
  • Læreplangruppen lager et utkast for læreplaner som sendes ut til offentlig høring hos regjeringen.
  • Regjeringen avgjør om de nye læreplanene skal vedtas.
  • Hvis læreplanene vedtas får skoler, skoleeiere og lærerutdanningen tid til å forberede seg før læreplanene tas i bruk.