Ha en mening om hva barnet ditt lærer

Snart er det skolestart, og du kan faktisk påvirke hva som kommer på timeplanen. –Slik sikrer du barnet ditt en god fremtid, sier forbrukerøkonom.

Gjennom skolegang skal barna våre få de verktøyene de trenger for å kunne klare seg best mulig som voksne.

– Dette gjelder ikke bare i jobbsammenheng, men også når det kommer til å ha en sunn økonomi, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Unner ingen å havne i luksusfellen

Stadig flere unge sliter med økonomien. – Jeg blir ofte kontaktet av unge som har havnet økonomisk på kjøret, forteller Sandmæl.

– Som programleder i Luksusfellen har jeg sett hva økonomiske problemer gjør med et menneske. Det er smerter jeg ikke unner noen. Kollapser økonomien allerede i en ung alder vil dette gi både fysiske og psykiske helseplager som kan vare livet ut hvis du ikke får hjelp, sier hun.

– I det kontaktløse samfunnet vi lever i i dag er det vanskelig for barn å forstå pengenes verdi, legger hun til.

Gode tilbakemeldinger: Barna som har vært gjennom lærepenger synes det er både morsomt og engasjerende, opplyser lærere. Foto: Stig Fiksdal. 

Unge trenger en lærepenge

Roten til problemet mener Sandmæl er at barna ikke lærer nok om privatøkonomi, hverken hjemmefra eller på skolen.

– Man må lære om fornuftig pengebruk og viktigheten av å spare før man har penger mellom hendene. Det er skremmende hvor lite dagens unge vet om dette, sier hun.

Derfor har DNB laget undervisningsopplegget «Lærepenger», sammen med Røde Kors. Lærepenger er et verktøy om personlig økonomi skolen kan bruke i undervisningen. Allerede har hver tredje barneskole meldt seg på.

– Privatøkonomi må bli en del av pensum allerede på barneskolen. Det er lettere å skape en sunn vane enn å snu en uvane, sier Sandmæl.

Hva er Lærepenger

Lærepenger er et gratis og heldigitalt læringsverktøy for 5.-7.klasse. Lærepenger gir barna en grunnleggende forståelse for penger, inntekt og forbruk, egne økonomiske rettigheter og gode sparevaner. Hensikten med Lærepenger er at barn skal lære om verdien av penger før de blir nødt til å styre sitt eget forbruk.

Gi barnet ditt muligheten til å lære

I disse dager er det tilbake til skolebenken for barna. Her kan du som forelder være med å påvirke hva barnet ditt skal lære om.

– Jeg oppfordrer alle foreldre å ha en mening om hva barnet ditt skal lære om på skolen. Det er her grunnlaget legges for hvordan fremtiden til barnet ditt vil se ut, sier Sandmæl.

Ønsker du å tipse skolen eller læreren din om «Lærepenger», klikk her og send lenken på mail.