6 av 10 foreldre føler på kjøpepress

Flere og flere foreldre opplever at barn maser om dyre klær, utstyr og vesker. Her er rådene for hvordan du unngår å gi etter for kjøpepresset.

Nærmere 6 av 10 foreldre oppgir at de har følt på et kjøpepress forbundet med barna. Av disse gir 45 prosent etter, viser en ny undersøkelse fra Ipsos MMI.

-Jeg syntes det er trist at så mange foreldre føler på et kjøpepress. Dette betyr jo at mange barn nok føler på det samme. Det skal ikke være slik at barna våre føler seg utenfor hvis de ikke har en skoleveske til mange tusen kroner eller den nyeste mobiltelefonen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Presset er størst når det gjelder kjøp av mobil, klær, skolesekk, sportsutstyr og sko. Hele 29 prosent oppgir at det er størst kjøpepress rundt kjøp av mobil, mens 26 prosent sier det handler om klær. Det er de med barn på ungdomsskolen som kjenner mest på kjøpepresset.

– Ingen foreldre ønsker at barna deres skal bli utestengt. Det er nok denne redselen som gjør at så mange av oss velger å gi etter for kjøpepresset. Men husk på at hver gang du gir etter, skaper du nytt kjøpepress for andre, sier forbrukerøkonomen.

– En ting er hva foreldre kan påvirke når barnas eneste inntekt kommer fra vår lommebok. Men når barnet begynner å jobbe eller får penger i konfirmasjonen føler nok mange at de mister kontrollen. Det er ikke alt vi kan bestemme, men vi kan fortsatt påvirke dem i riktig retning. Hvis barnet ditt ønsker å prioritere pengene de fikk i konfirmasjon på en dyr veske, må de også vite konsekvensene av verdiene de potensielt går glipp av om noen år.

Hvis vi ikke snakker med barna om fornuftig pengebruk får de seg en ubehagelig overraskelse den dagen de skal klare seg på egenhånd, mener Sandmæl.

– Kanskje har de ikke nok penger til depositum for å leie en leilighet, grunnlaget de trenger for å spare til egenkapital til å kjøpe bolig eller pengene de trenger for å kunne studere i utlandet.

– Det er i hovedsak vår oppgave som foreldre å snakke med barna om privatøkonomi slik at de har alle verktøyene de trenger for å kunne leve et verdig liv som voksne. Men så er det også slik at kjøpepressets lekeplass i hovedsak befinner seg i skolegården. Dette betyr at også skolen har et ansvar de må ta og dette kan de gjøre ved å putte privatøkonomi på timeplanen!

Ønsker du at din skole skal benytte seg av et gratis læreverktøy om privatøkonimi? Les mer om Lærepenger her!

5 steg for å motstå kjøpepresset:

Inkluder barna i husholdningsøkonomien:

Snakk med barna om hva ting koster og hva om kreves for å tjene pengene dere trenger for å dekke utgiftene. Vær også åpen om eventuelle økonomiske utfordringer dere opplever eller har vært gjennom tidligere. Ved å snakke ærlig om familiens økonomi blir det lettere for barnet å forstå hvorfor de ikke kan få alt de peker på.

Snakk om sosiale forskjeller: 

Ikke alle har råd til å kunne holde tritt med kjøpepresset. Snakk med barnet om sosiale forskjeller i samfunnet og at kanskje ikke alle i klassen har like god råd.

Kunsten å argumentere: 

Når barnet ditt sier «Men alle andre har det jo» kan det være vanskelig å stå imot. Her gjelder det å komme med gode argumenter tilbake. Få barnet til å tenke litt selv ved å spørre hva de ønsker å

Gjør det gøy å spare: 

Etter at du har snakket med barnet om viktigheten av å spare kan dere sette opp et sparemål sammen. Dette trenger ikke kun å gjelde store sparemål. Ønsker for eksempel barnet seg en ny telefon kan du klistre opp et bilde av telefonen og tegne et diagram som vokser med tiden som barnet sparer.

Allier deg med andre foreldre:

Du er nok ikke den eneste forelderen i klassen som føler på kjøpepresset. Snakk med de andre foreldrene i klassen og bli enige om hvordan dere skal stå sammen for at ingen av barna skal føle seg utenfor.